Aug 102020

eerste baby hapjes

Jullie hebt een baby gekregen en waarschijnlijk zitten jullie op een roze wolk. Het blijft namelijk iets bijzonders, een kindje krijgen. Eenmaal thuis gaat alles verrassend genoeg op rolletjes. Jullie werken als ouders goed samen, de kraamhulp biedt een hoop hulp en tips en familie en vrienden zijn er voor je. De eerste paar maanden is het voedingspatroon van je kleintje ook vrij overzichtelijk: moedermelk of poedermelk. Maar dat gaat veranderen, want de eerste hapjes voor je baby komen er aan.

Gepureerd fruit en/of groente

De eerste hapjes geef je je kindje gemiddeld genomen tussen de 4 maanden en de 6 maanden. Dit zullen gepureerde fruit- of groentehapjes zijn. Door een paar kleine lepeltjes per dag te geven, went je baby aan andere texturen dan die van melk en komt de smaakontwikkeling op gang. Let op: dit is dus nog geen vervanging voor de (moeder)melk. Je kan het beter zien als een soort proefhapjes voordat het echte werk kan beginnen.

De volgende fase

Na deze proefhapjes, ook wel oefenhapjes genoemd, breekt een andere fase in. Je kleintje zal inmiddels beginnen met tijgeren en/of kruipen en heeft hierdoor behoefte aan meer eten, omdat er nu eenmaal meer calorie├źn verbrand worden. Vanaf een maand of 8 kan je hem of haar aardappels, peulvruchten, pasta, vis, brood en dat soort dingen meer gaan geven. In het begin gepureerd, maar de textuur mag steeds iets minder glad. Hierdoor went je kleintje nog meer aan verschillende texturen.

Een eigen smaak

Het is leuk om te zien wat hij of zij lust en wat niet. Kinderen zullen namelijk steeds meer een eigen smaak ontwikkelen. Hoe lastig dat soms misschien lijkt, het is ook een fijne bevestiging dat je baby een echt persoontje wordt met een eigen wil en eigen smaak. Heb je weinig tijd om zelf te koken? Dan kan je er altijd voor kiezen om een potje uit de supermarkt te kopen. Maar zelf maken blijft toch een stuk leuker.

 

 


Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *